Krachttraining zorgt voor explosieve cricketers (Jeroen Coster voor Cricket Magazine Nummer 11, 17 juli 2009)

Krachttraining voor de prestatiesporter is iets anders dan spieren trainen in de sportschool. Het in korte tijd bereiken van een hoge snelheid van een lichaam of een projectiel (cricketbal) is wat de krachttraining moet opleveren. De factor tijd speelt een grote rol! Het draait in de krachttraining om het verbeteren van vermogen (kracht x snelheid). Spiermassatoename is daarbij niet het trainingsdoel maar het gevolg van deze training. Het bowlen bij cricket is voor zeker 80% afhankelijk van de benen. Eerst de aanloop gevolgd door de explosieve kracht van been-, heup- en rugstrekspieren (de zogenaamde powerzone). Met name die powerzone moet daarom versterkt worden. Niet de maximale kracht maar de aansturing van de spieren vanuit het Centraal Zenuwstelsel "het programma" bepaalt uiteindelijk de prestatie. De krachttraining zal "dicht bij de sport" moeten staan teneinde "het programma" niet teveel te verstoren. Door sportspecifiek te trainen (bowlen) wordt deze aansturing weer geoptimaliseerd waarbij geprofiteerd kan worden van het toegenomen vermogen.

Olympische halter
Het trainen met de olympische halter (20 kg zonder schijven) heeft zich in de topsport bewezen als de meest efficiënte weg naar het verbeteren van sportieve prestaties.
- meerdere gewrichten worden tegelijk aan het werk gezet.
- er worden hoge snelheden bereikt.
- er wordt continu een beroep gedaan op de gehele coördinatie en balans.
- de powerzone wordt versterkt.
- versnelling wordt getraind, dit laatste is waarschijnlijk de belangrijkste 
  trainingsprikkel.

Een bijkomend positief aspect van trainen met de halter is dat dit uit relatief weinig oefeningen kan bestaan en dat de training met het oog op de "groeihormoon piek" niet langer dan 45 á 60 minuten hoeft te duren.

Sterkere bowlers
Hoewel haltertraining "dichter bij de sport" blijft dan alle andere vormen van krachttraining kan deze vorm van trainen niet heel sportspecifiek genoemd worden. In het trainingsprogramma zorgen explosieve sprongvormen en het werpen met medicinballen (powerzone + schoudergordel) voor een vertaling naar de cricketsport/bowlen.
De vraag is of er door deze vorm van trainen betere bowlers zullen opstaan? Zeker is wel dat er sterkere en explosievere bowlers zullen worden voortgebracht en verder is het voorkomen van blessures (denk hierbij aan frequent voorkomende rug en hamstringblessures) een niet te verwaarlozen positief effect van haltertraining.

Sprongtraining
Tijdens zijn blessureperiode in 2004 (Triangular Amstelveen) maakte India topbatsman Sachin Tendulkar in Den Haag kennis met de olympische halter en de sprongtraining. The Little Master wilde sneller worden tussen de wickets. Krachttraining met de halter indoor in combinatie met sprongtraining leidt tot toename van explosiviteit en sprintkracht op het veld. Deze vorm van snelheidstraining wordt momenteel wereldwijd toegepast en kan geïntroduceerd worden bij jeugd vanaf 16 jaar (met een "underloaded" aanloopperiode vanaf 14 jaar).

Jeroen Coster was speler van VUC, Quick, HBS en het Nederlands XI
Werkzaam als sportfysiotherapeut, sportrevalidatietrainer en krachttrainer bij Herstelsnel.nl in Den Haag

Foto 1 + 2 Pull training - Dennis Coster (17)
Foto 3 + 4  Kniebuigen - Wessel Coster (14)