Cricket, een explosieve sport! (HBS Cricket Presentatiegids 2006)

Speciaal opgeleide conditie/hersteltrainingspecialisten doen hun intrede in veel takken van sport. Zoals gewoonlijk met nieuwe ontwikkelingen wordt eerst de stap gemaakt op de hoogste (professionele) niveaus en geruime tijd later volgen dan ook de breedte sporters (amateurs). Zo zien we in de technische staf van (top)sportclubs meer en meer herstel/conditietrainers met hun kennis van oefenstof, methodiek en belastbaarheid. De trainingen worden vaak uitgevoerd door modern opgeleide sportfysiotherapeuten (integratie van medische kennis en toegepaste inzichten in de trainingsleer). In het hogere amateurvoetbal zal deze tendens dan ook ongetwijfeld zijn intrede gaan doen. Hetzelfde geldt voor de cricketsport. Is bij professionele buitenlandse cricketteams fitheid een belangrijk item, in de Nederlandse Hoofdklasse staat dit trainingsaspect nog in de kinderschoenen.

ge1 ge2 
 (c) Bob Strik  (c) Bob Strik

Grant Elliott, de Zuid-Afrikaanse speler/coach van hoofdklasser HBS

De kunst van het trainen van conditie of fitheid begint bij het goed analyseren van de sporttak. Immers een duursporter stelt totaal andere eisen aan zijn conditie dan een explosieve spelsporter. Sterker, een spelsporter die wordt belast met veel langzaam duurwerk zal gaan inleveren op zijn explosief vermogen en zo is voor een langeafstandloper het aspect snelheidstraining niet relevant. Pas na de sportanalyse kan een doeltreffend trainingsprogramma worden opgesteld dat de gewenste specifieke effecten geeft.

In tegenstelling tot wat velen en zeker de bevooroordeelde buitenstaanders niet zouden verwachten is cricket een complex samenspel van eigenschappen met veel explosieve momenten. Analyse levert op dat de conditieopbouw van een cricketer dan ook uitgebreid en veelzijdig zou moeten zijn. Voor bijvoorbeeld het runnen tussen de wickets, het inhalen van de bal als fielder of het bowlen van fast/medium pace moeten alle korte afstanden op snelheid in het specifieke energiesysteem getraind worden. Parallel daaraan loopt training van de diverse vormen van spierkracht voor zowel de romp, de benen als de armen met als hoogste vorm de plyometrie ofwel elastische spierkracht, noodzakelijk voor het verhogen van explosieve kracht en snelheid.

bs1 bs2
(c) Bob Strik (c) Bob Strik

Billy Stelling, aanvoerder van HBS en speler van het Nederlands elftal

Toen toptrainer Toine van de Goolberg (ex bondscoach KNAU en gedurende vijf jaar conditie/hersteltrainer Feyenoord) in januari op Papendal met mij het 16-jarige HBS- en Nederlands XI-crickettalent Alexei Kervezee analyseerde was de uitkomst niet verrassend: "een zeer complete atleet". Iemand die uitblinkt in een explosieve sport moet ook wel van veel markten thuis zijn.

ar1 ar2
(c) Bob Strik (c) Bob Strik

Ashley Russell, 17-jarig talent uit Nieuw Zeeland en speler van HBS1



De huidige "top" cricketers, maar zeker de aanstormende talenten, zouden er goed aan doen om in de toekomst aandacht te besteden aan het systematisch trainen van de prestatiebepalende factoren: kracht, uithoudingsvermogen en snelheid. Dit kan in de voorbereidingsperiode plaatsvinden via gevarieerde en uitdagende trainingsvormen. Dat zal leiden tot een toename van het explosief vermogen, een toename van de belastbaarheid en daarmee samenhangend vermindering van het blessurerisico. Een goed getrainde fysieke gesteldheid alleen is natuurlijk niet zaligmakend, maar voor het spelen op hoog niveau wel een mede bepalende factor. Het is uiteindelijk de combinatie van gezegend zijn met voldoende talent, het investeren van veel tijd in trainingen met bat en bal, het hebben van een goede sportspecifieke conditie en niet in de laatste plaats de juiste mentaliteit, die iemand maken tot een heel goede cricketer.

Jeroen Coster / Herstelsnel.nl®